Strooizout kopen
Gaat het vriezen, heeft het gesneeuwd of ligt er ijzel voor de deur? Dan strooi je het beste met strooizout. Daarom is het belangrijk om voor aanvang van de winter strooizout te kopen. Keukenzout heeft ook wel een dooiende werking, maar werkt een stuk minder goed dan strooizout. Bovendien is het veel duurder. In ons assortiment vind je emmers en zakken strooizout met een inhoud van 7,5 tot 25 kg. Het is bovendien mogelijk bulkaankopen te doen.
Strooizout als duurzaam product
Strooizout kan schadelijk zijn voor je planten en dieren. Daarom is het belangrijk om het op een zo duurzaam mogelijke manier te gebruiken. Wij geven je graag wat tips.
Allereerst strooi je het beste preventief. Op deze manier werkt het zout effectiever en heb je minder nodig. Hou het weerbericht in de winter dus altijd goed in de gaten. Mocht het toch onverwacht sneeuwen, ruim dan eerst de sneeuw voordat je gaat strooien.
Strooizout met grote korrels werkt langer, terwijl strooizout met kleine korrels sneller werkt. Gebruik strooizout dat het beste bij de situatie past of mix de verschillende types strooizout. Verdeel het gelijkmatig met behulp van een zoutstrooier en beperk de dosering. Per vierkante meter is een handvol voldoende.
Nog een goede tip: gebruik dooikorrels in plaats van strooizout. Ze zijn effectiever, werken langer en werken op lagere temperaturen dan strooizout. Bovendien zijn ze minder slecht voor het milieu.
Hoe wordt strooizout gewonnen?
Ons strooizout wordt gewonnen in Hengelo, Delfzijl en Mariager (Denemarken). Het betreft vacuümzout dat verkregen wordt door water in de zoutlagen in de grond te pompen. Wanneer het water met zout (pekel) omhoog gepompt wordt, wordt het zout gekristalliseerd onder een vacuüm.
Hoe werkt strooizout?
Strooizout verlaagt het vriespunt van water. Hoeveel het vriespunt daalt, is afhankelijk van de pekelsamenstelling. Hoe meer pekel, hoe lager het vriespunt. Door het vriespunt van water te laten dalen, worden wegen minder snel glad. Bij zeer lage temperaturen is strooizout niet effectief, omdat het pekel dan alsnog bevriest.
Waar kan strooizout voor gebruikt worden?
Strooizout kan ’s winters op verschillende wijzen gebruikt worden. Het beste strooi je preventief. Ook als het al heeft gesneeuwd, is het mogelijk te strooien. Zoals gezegd, is het dan wel beter om eerst de sneeuw te ruimen voor je aan de slag gaat met het zout. Ligt er ijzel op je oprit? Dan kun je repressief strooien. Op deze manier kan de ijslaag smelten en je beschermt jezelf tegelijkertijd tegen extra ijzel of sneeuwval.
Ook in de zomer bij extreme hitte kan er zout gestrooid worden op asfalt. Nu zul je in je tuin wellicht geen asfalt hebben liggen, maar op de openbare wegen, vooral bij kruispunten en rotondes, kan het zijn dat je tijdens een hittegolf een strooiwagen tegenkomt. Door te strooien, blijft het asfalt koeler en droger. Hierdoor beschadigt het minder snel.
Wat is het verschil tussen strooizout en voedingszout?
Voedingszout en strooizout zijn in principe dezelfde grondstof (NaCl), maar strooizout is ongezuiverd en bevat metalen, zoals lood en chroom. Het is dan ook absoluut niet eetbaar.